14.450.000 mensen in NL eten te veel zout, hoewel ze daar niet bewust van zijn

Wat iedereen zou moeten weten over zout

Bescherm je lichaam door op je zoutinname te letten. Waarom? In zout zit natrium en natrium verhoogt de kans op ziekten. Zoals te hoge bloeddruk, beschadigde nieren, maagkanker en hart- en vaatziekten(1,2).

Eet daarom maximaal 6 gram zout per dag(3). En denk je nu, ja maar zoveel zout eet ik niet. 85% van de Nederlanders eet meer dan 6 gram per dag(4).
Voeg jij nooit zout toe, dan toch krijg je snel te veel binnen. Want in ontiegelijk veel producten zit namelijk al ontzettend veel zout. Bekijk hieronder ons overzicht van de meest schokkende producten.

7 producten die je niet te vaak moet eten

 Product (portiegrootte) Gram zout per portie(5) % aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid
 
WOW FACTOR* 
- Maaltijdsalade KipCeasar (450gr) 3,2 53%  10
- Diepvriespizza  5,1 85%  6
- Kom soep uit zak/blik/pak (250ml)   2,2 36%  7
- 100 gr gerookte zalm/spekblokjes   3,3 55%  8
- 1 eetlepel sojasaus (zout)   3,1 52%  9
- 3 blokjes of 1 plak kaas (=30gr)  0,8 13%  4
- Kant en klare kruidenmix (100gr)  3,7 62%  8
- 1 Bouillonblokje (5gr)  2,7 45%  8

* Hoe hoger de WOW-factor hoe shocking wij deze getallen vonden.

6 manieren om je zoutinname te verlagen

  • Geen zin om te koken en toch snel een gezonde maaltijdsalade op tafel? Koop een groene salade vervang de dressing door een beetje yoghurt en bak zelf de kip (zonder zout natuurlijk).
  • Kant en klare sauzen en dressings bevatten veel zout. 1 eetlepel sojasaus (zout) bevat 2,4 gram zout. 1 eetlepel. Maar je kunt ook zelf gemakkelijk een dressing maken met azijn, olie, peper en kruiden.
  • Check eventjes goed de zuivelafdeling in de supermarkt. Tegenwoordig bestaan er ook kazen die een stuk minder zout bevatten, zoals Milner of Kaas Kees.
  • Aan bewerkt vlees (ham, paté, vleeswaren, hamburger, worst en gemarineerd vlees) wordt vaak zout toegevoegd om het langer houdbaar te maken. Kies daarom voor zoveel mogelijk onbewerkte vleesproducten en maak het zelf op smaak met kruiden, zoals peper, paprikapoeder of tijm.
  • Kruidenmix met veel zout? Kijk op de achterkant wat de ingrediënten zijn. Koop deze kruiden los uitgezonderd van de zout.
  • Er zijn zoutmengsels waarin een deel van het natrium is vervangen. Dit zijn bijvoorbeeld Jozo bewust of Lo Salt. Hierin is het zout vervangen door kalium en magnesium(6).

Easy peasy toch?

Meer info over hoe je met minder zout je lichaam beschermt…

Heb jij een hoge bloeddruk of wil jij dit voorkomen. Of wil je gewoon meer weten of graag een op maat gemaakt voedingsadvies om deze narigheid te voorkomen? Schrijf je dan hier in voor een gratis wandelsessie en vul hier het contactformulier in.

Hopelijk heb je wat geleerd van mijn advies en neem je deze niet ‘met een korreltje zout’.

Gezonde groetjes,
Marlies
Diëtist i.o.
Goed gevoed & Goed getraind

TEST JEZELF

Op deze website vind je een eenvoudige test om erachter te komen wat jouw gemiddelde zout inname is.

1. Nierstichting (z.d.). De ongezouten waarheid. Geraadpleegd op 6 februari 2018, van https://www.nierstichting.nl/nierschade-voorkomen/zout/
2. Wereld Kanker Onderzoek fonds (z.d.). Zout en Kanker. Geraadpleegd op 15 februari 2018, van https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/verklein-de-kans-op-kanker/zout-en-kanker
3. Gezondheidsraad (2015). Advies in kort Richtlijnen goede voeding 2015. Geraadpleegd op 30 januari 2018, van https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/advies_in_kort_rgv2015.pdf
4. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu (2012). Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland. Geraadpleegd op 2 februari 2018 http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=1ba1be79-92a3-4acd-85bd-071bb55e4df6&type=org&disposition=inline
5. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu (2016). Nederlands voedingsstoffenbestand. Geraadpleegd op 16 februari, van http://nevo-online.rivm.nl/Default.aspx
6. Voedingscentrum (z.d.). Zout en Natrium. Geraadpleegd 2 februari 2018, van www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout-en-natrium.aspx