3x tips om tegenslagen bij het afvallen te overwinnen

We kennen allemaal dat moment...

Dat moment dat je tegen jezelf zegt: ‘Oké, vandaag moet ik echt weer beginnen met gezond eten‘. Terwijl er ondertussen een ander stemmetje in je hoofd je vertelt: ‘Ah joh doe niet zo moeilijk, je dat kan morgen ook wel’. Dan zeg je tegen jezelf: ‘Kom op uitsteller, zorg goed voor jezelf en regel wat gezond eten op tafel’. En het andere stemmetje zegt weer: ‘Ach joh, vandaag is de laatste dag en dan begin ik morgen’.

Het innerlijke dialoog dat je altijd voorloog

Iedereen ken het gevecht. En eerlijk, het geheim om van je ongezonde eetgewoonten af te komen is om het interne dialoog met jezelf te winnen. Dat dialoog blijft komen in wat voor situatie dan ook. Je zit op een verjaardag, op werk, je bent uiteten. Het maakt niet uit waar je bent, want overal is eten en drank een onderdeel. Dat is ook waarom het zo moeilijk is om dit onder controle te krijgen en waarom we vaak terugvallen in oude patronen. Elke persoon met een gezond gewicht kent deze strijd ook. Hoe je omgaat met dit dialoog bepaald voor je resultaat.

Eerdere ervaringen die leiden tot…

Dat dialoog en dat gevecht je hoofd komt voort uit je onderbewuste geheugen van bepaalde ervaringen. Je onderbewuste heeft de neiging om die ervaringen te onthouden, waarbij emoties sterk aan verbonden zijn. En als er negatieve emoties aan vastzitten, dan kunnen we ze wat langer vasthouden. Denk bijvoorbeeld aan de laatste keer dat je een dieet hebt gevolgd en je deed kei goed je best, maar het resultaat op de weegschaal viel enorm tegen. Hoe frustrerend wat dat? Of was je boos? Of de laatste keer dat je bij een diëtist was en je niet het advies kreeg wat je verwachte. Was je teleurgesteld? Onbewust sjouw je deze bagage nog steeds mee. Vraag jezelf eens af wat jouw bagage is bij het onderwerp afvallen.
Want wat denk je dat er gebeurt als je teleurgesteld was door een dieet dat je volgde? Denk je dat het motiveert om er nog een te gaan volgen? Denk het niet zo, dat stemmetje in je hoofd zal je overtuigen dat je al die negatieve ervaringen nog een keer gaat ervaren. Dat stemmetje probeert je dus te beschermen van nog een andere mislukking. Dus om succes te ervaren in deze eerdere mislukte ervaringen, moet je jouw stemmetje in je hoofd leren te temmen.

Lees hier meer over hoe je gezond kunt afvallen
image

3 Tips om met tegenslagen om te gaan

Techniek 1: Schrijf het probleem niet op jezelf af

Wat doe je als je een tegenslag krijgt? Het is precies het tegenovergestelde als hoe je omgaat met succes. Als je bijvoorbeeld de hele week gezond hebt gegeten en het resultaat op de weegschaal is amper zichtbaar. Dan zul je misschien teleurgesteld terugkijken op de week en je harde werk.
Wat je tegen jezelf zegt op dat moment is cruciaal. Schrijf het probleem niet direct af op jezelf.
Dat is moeilijk om dat niet te doen, omdat we de fout altijd eerst bij onszelf gaan zoeken. Maar wat je ook kunt doen is zeggen tegen jezelf: ‘Terugkijkend naar de week waren er omstandigheden waar ik geen rekening mee gehouden heb, wat ervoor gezorgd heeft dat ik misschien niet de hele week gezond heb gegeten. Dus ook al ben ik verantwoordelijk, het ligt niet helemaal bij mij’.
Ga jezelf niet de schuld geven. Er zullen altijd situaties zijn waarbij je niet goed voorbereid was, waardoor je misschien ongezonde keuzes moest maken.

Techniek 2: Onderscheid de situatie

Ken je dat moment dat je bijvoorbeeld een eetbui hebt gehad, en denkt: ‘Ja nu is de rest van de dag toch al verpest’. En de rest van de dag wordt de rest van de week. En maandag pak je alles weer op. Op dit soort momenten is het belangrijk dat je de situatie kunt isoleren. Het is 1 incident. 1 voorkomen. Daarvoor hoeft niet je hele dag verpest te zijn en al helemaal niet je week. Als je een tegenslag hebt en je hebt een keer iets ongezonds genomen wat niet de bedoeling was, laat het niet langer duren dan dat moment. Blijf er niet in hangen en spreek jezelf toe om direct een nieuwe gezonde keuze te maken. Denk bijvoorbeeld aan je volgende maaltijd en zorg ervoor dat je wat gezonds eet. 

Techniek 3: Generaliseer je probleem/tegenslag niet

We hebben allemaal dat moment gevoeld waarbij we dachten: ‘Ach arme ik’. En denkend: ‘waarom overkomt mij dit altijd’. De waarheid is, dat overkomt jou niet altijd. Stel je probeert een nieuwe gezonde maaltijd te koken en je let even niet op en het is verpieterd of aangebrand, je vraagt jezelf af: ‘waarom overkomt mij dit altijd. Het overkomt je niet altijd. Misschien wel 1 keer in de x-aantal tijd, maar niet ALTIJD. Als het je ALTIJD zou overkomen, dan zou het bij elke maaltijd zijn. Dus als je deze gedachten hoort, zeg dat stop! Stop dat stemmetje in je hoofd. Onderscheid het incident en leg jezelf uit waarom dit niks te maken heeft met de rest van je harde werk om gezonder te leven. Het is 1 incident, het gooit letterlijk geen roet in het eten.  

Ben jij er klaar om jouw streefgewicht te bereiken en te blijven genieten van lekker eten?

Ga intensief aan de slag met je innerlijke dialoog. Blijf bewust wat je gedachten en tem dat stemmetje die je uit de positieve flow haalt. Vind je het lastig om hier in je eentje mee aan de slag te gaan, dan help ik je graag. Ik help je bewuste te worden van jouw ongezonde gewoonten en ga samen met jou aan de slag om deze gewoonten te veranderen naar nieuwe blijvende gezonde gewoonten.

Download GRATIS ons ‘Di-Eet-Alles-Startpakket’. Leer de 5 simpele basisprincipes die je helpen om van afvallen een feest te maken & ontvang gratis een voorbeelddagmenu met recepten om te blijven genieten.

YES DAT WIL IK

Wil je nu beginnen of later? Bij vragen mag je altijd bellen.