6 tips om af te vallen & gewoon taart te eten op verjaardagen

Zegt jouw stemmetje in je hoofd dit ook tegen jou:

  • ‘’Vlaai, borrelhapjes en toastjes moet ik allemaal afzeggen als ik naar een verjaardag ga.’’
  • Of: ‘’Bij een borrel kan ik nooit meer een biertje of wijntje nemen.’’  

BULLSHIT. Denk jij dat je nooit meer een stukje taart kan eten als je wilt afvallen? Blijf dan vooral verder lezen. In deze blog ga ik je vertellen hoe je kunt blijven genieten van het lekkers & nog steeds het cijfer op de weegschaal omlaag ziet gaan.
Geloof je het niet? Laat mij je overtuigen…

Op deze manier weet je ‘maat’ te houden

Laat voorop staan dat ik geloof dat je alleen een gezond gewicht kunt behouden als je jouw gewoonten verandert en een balans creëert tussen het nemen van gezonde en ongezonde producten. Daar hoort dus ook een keer een stukje taart bij. In deze blog wil ik naast de ongezonde taart ingaan op ALLE ongezonde producten die jij lekker vindt. Jouw Guilty Pleasures. De ongezonde dingen waar je helemaal verzot op bent, voor welke reden dan ook.
Om een balans te vinden tussen het gezonde en het ongezonde moet je een compensatie vinden. Nieuwe regels en randvoorwaarden voor jezelf op stellen. Een persoonlijk voorbeeld van mij: Ik HOU van chips. Liefst Cheese Onion. Jammie. Ik heb de afspraak met mezelf: 1x per 2 weken mag ik 1 zak chips van 150 gram van Lays. Dus om toch ‘maat’ te weten te houden, houd ik me aan deze regel.
De vraag is, wat heb jij er voor over om op een gezonde manier van je guilty pleasure te genieten?
Iedereen heeft zijn eigen methode om ‘maat’ te houden. Een ander voorbeeld. Mijn coach van CrossFit, is verzot op Ben & Jerry ijs. Ze eet elke dag maar 10 theelepeltjes. Hoe dan zou je zeggen? Zij kan makkelijk met haar 6 trainingsdagen 6 potten Ben & Jerry ijs weg-eten. Maar ze doet het niet. Ze geniet elke dag bewust een beetje. Dit is de balans tussen het gezonde en het ongezonde.

Nu de vraag aan jou: Wat zijn jouw guilty pleasures? Waar zou jij elke dag een klein beetje van willen genieten. Of 1x in de x aantal weken? Ga als volgt te werk:

  1. Maak een lijst van 10 producten waar jij van zegt: Dit vind ik echt heel lekker. Of wel, ‘wat zijn het de kcal jou waard’? Denk verder dan alleen maar koek, snoep, gebak en alcohol. Misschien ben jij fan van een frietje met een dikke klodder mayo. Of wellicht pizza, of stamppot met vette braadworst. Maak NU je lijstje.
  2. Als je 10 producten hebt opgeschreven, ga je prioriteiten stellen. Maak van die lijst van 10 een top 3. Ga voor jouw top 3 guilty pleasures randvoorwaarden opstellen. Met randvoorwaarden zorg je ervoor dat je maat houdt. Maak duidelijke afspraken met jezelf. Maak de KEUZE om dit te verwerken in je ‘gezonde leefstijl’. Blijf wel realistisch. Kijk naar wat je nu denkt dat toepasbaar is in je eetpatroon. Mocht je hier echt niet uitkomen, dan kan ik je helpen met een persoonlijk advies. Ik heb 1 cliënt gehad die elke week 0,5 kilo afviel en ook elke week een zak naturel chips van 200gram at. Zorg voor de balans. Het kan dus gewoon.
  3. Maak de beslissing om deze nieuwe randvoorwaarden in je leefstijl te integreren. Ga ervoor en leef je eigen regels na.

Deze regel helpt je makkelijker keuzes te maken en nooit meer spijt te hebben van het eten van iets ongezonds

Ok wat te doen als je dus op die verjaardag zit. Maar niks van je lijst van 10 meest lekkerste dingen staat voor je neus. Shit wat doe je dan? Je hebt dan twee keuzes.
1. Of je neemt niks en je houdt je aan je eigen randvoorwaarden en je geniet op een ander moment van je lekkers wat jij met jezelf hebt afgesproken
2. Of je wisselt jouw lekkere moment in voor iets anders wat nu voor je ligt.

Maar hoe maak je dan nog steeds een bewuste keuze? Een keuze waar je achteraf geen spijt van krijgt? Dat doe je met de volgende regel toe te passen in je leven:
De regel van 8 of meer: Deze regel is er om af te wegen of het ‘ongezonde’ het je waard is om op te eten. Vraag jezelf af, geef ik de hapjes die nu voor me liggen een 8 of meer van ‘hoe lekker ik het vind’. Is het een 8 of meer, dan gun ik mezelf wat.
Let op: hou jezelf wel bewust dat je niet de hele tafel leegeet. Probeer zelf in te schatten wat dan een gezonde portie is. Je moet dan op dat moment een besluit nemen hoeveel je ervan mag. Dan kun je jezelf daaraan vasthouden. Je stelt dan in principe op dat moment nieuwe voorwaarden met jezelf vast.

Hoe leer je jezelf dit aan? Dat doe je met de volgende Actiefocuspunten:
1. Beeld je in wat voor soorten hapjes er worden geserveerd op verjaardagen of feestjes waar jij komt. Schrijf al die hapjes op.
2. Schrijf op welke hapjes jij een 8 of meer waard vindt.
3. Bedenk alvast wat de hoeveelheid is die jij jezelf dan gunt om je andere ‘ongezonde snackmoment’ mee te vervangen.

Dagelijks kleine stapjes naar een gezond gewicht met behoud als resultaat

Wil jij nog meer kleine stappen nemen naar een gezond en bewuste leefstijl? Zorg er dan voor dat je de theorie ook werkelijk gaat toepassen in de praktijk. Want als je geen actie onderneemt, dan gebeurt er niet veel.
Het Leefstijl Veranderboek is de tool die je hierbij kan helpen. Dit boek is de brug van de theorie naar de praktijk en zet je voor 90 dagen aan de slag. Stel met het boek realistische doelen, actiefocuspunten en boek dagelijks resultaat die je gewoonten blijvend verandert.
 
Ben jij benieuwd naar het Leefstijl Veranderboek? Neem dan hier een kijkje. Bestel ‘m direct of neem contact op met mij voor een gratis wandelsessie. Samen bespreken we jouw plan voor permanente verandering.
 
Met gezonde groetjes
Maud Bogers