Bier en bitterballen mogen echt wel, lees hier hoe in slechts 3 stappen…

Heb jij dit ooit eerder gedacht: ‘Uit eten en een avondje stappen zit er nooit meer in als ik op gewicht wil blijven.’. Dit is een negatieve belemmerende gedachte die ervoor zorgt dat jij nooit meer kunt genieten en in de jojo-mindset blijft. Ik ga je overtuigen dat je prima wat kunt nemen op een feestje of bij het vieren van een vrije dag, zoals Koningsdag.

Kom erachter welke sociale gelegenheden echt jouw valkuil zijn…..

Om af te vallen hoef je niet altijd ‘nee’ te zeggen. Nonsens. Ook al ben ik van mening dat je niet moet belonen met eten of drank. Ook ben ik van mening dat een biertje extra lekker smaakt op een vrije dag. Vooral op een feestje of sociale gelegenheid of een nationale feestdag. Het is geen reden voor iets lekkers, maar je mag het jezelf zeker wel gunnen. Juist als je wilt afvallen.

De kunst van afvallen is om ervoor te zorgen dat je een balans creëert in je eetpatroon en jezelf juist hier en daar wat lekkers GUNT, waardoor je niet doorslaat als je het jezelf maanden zou verbieden.

Dus ga jij deze week Koningsdag vieren en heb jij zin in een biertje? Pak er lekker een! Geniet ervan. MAAR je resultaat kan ook verpest worden op deze ene dag. Als jij keurig eet en precies stabiel op gewicht blijft, maar bij elke speciale aangelegenheid helemaal los gaat... Gegarandeerd dat je dan stillekes aan aankomt.
Hier een voorbeeld: Jouw energie behoefte is 2500 kcal. Om 0,5 kg af te vallen moet je 500 kcal per dag minder eten. Dan zou je dus elke dag 2000 kcal moeten eten. Als je 1 dag helemaal los zou gaan, zou je 3500 (7x500kcal) boven op je 2000 kcal moeten eten om stabiel op gewicht te blijven. Je zou zeggen dat is onmogelijk om 5500 kcal te eten. Maar een paar extra glazen alcohol, paaseitjes, ongezonde toetjes, extra voorgerechten uitgebreide ontbijtjes en nog een extra snack in de avond. Dan kom je (er) al sneller aan dan je denkt. Let dus op wat 1 dagje kan doen met je resultaat…

[STAP1] Kom erachter wat je allemaal extra eet en drinkt…
Hou een keer bij wat je voor extra’s eet in vergelijking met een ‘normale’ dag. Rekening dit eventueel uit via de Eetmeter App van het Voedingscentrum. Welke regels kan jij verzinnen om deze schade in te halen? Kun je de hoeveelheid halveren door bijvoorbeeld het minst lekkere hapje te laten staan. Bijvoorbeeld door geen taart te nemen als je liever een bitterbal hebt.
Kies voor OF-OF in plaats van EN-EN. Maak daarnaast een afspraak met jezelf om meer te bewegen. Ga bijvoorbeeld een uurtje extra hardlopen, duik een keer extra de sportschool in of zwem een paar baantjes in het zwembad.
 
[STAP2] Deze feestdagen en sociale gelegenheden zijn het meest funest…
Iedereen heeft zijn eigen smaak, daarom is er geen 1 feest ‘het meest moeilijk’. Jij moet er zelf achter komen wat het meest funest is voor jou. Hoe kun je dat doen? Je kunt al je extra’s van elk feestje gaan bijhouden in Eetmeter. Of je kan alvast wat vooruit denken, om meer inzicht te krijgen in je ongezonde gewoonten…
 
Je kunt inbeelden wat je die dag (bijv. Koningsdag of 1e Kerstdag) als extraatje zou eten. Een croissantje bij het ontbijt extra? Of glaasje of flesje wijn? Ongezonde avondmaaltijd? Schrijf voor jezelf uit op welke feestdagen jij ‘helemaal los’ gaat en wat je dan neemt. Je hebt de jaarlijkse terugkomende feestdagen, denk aan Sinterklaas, Kerst, Oud en nieuw, Pasen, Pinksteren, Koningsdag. Maar denk ook aan andere vrije dagen, die je misschien anders indeelt. Bijvoorbeeld met de Carnaval, Goeie Vrijdag, Nationale Herdenkingsdag, Hemelvaartsdag of misschien Vaderdag of Moederdag. En dan zijn er nog de algemene feesten en partijen. Denk aan een verjaardag, een housewarming, een bruiloft een bbq.
 
[STAP3] Maak een plan en houd je eraan
Waarom vallen de meeste mensen niet af met blijvend resultaat? Omdat ze geen plan hebben. In de 3e stap ga je een plan maken voor HOE je jouw patronen gaat veranderen. Pak pen en papier erbij en werk het voor jezelf uit. Maak er een verslag van.
Vraag jezelf af: Wat kun je zelf in de hand houden? Wat kun je voorbereiden? Wat doe je met alcohol? Wat is je max? Waar kun je het meest van genieten? Wat zijn jou de kilocalorieën het meest waard? Welke gezonde eetmomenten blijven gelijk zoals op alle andere dagen? En het allerbelangrijkste dus: wat GUN jij jezelf?Afvallen betekent niet afstraffen. Afvallen wordt alleen een feest als jij zelf de slingers ophangt en jezelf dus hier en daar wat lekkers gunt.
 
Afvallen & blijven genieten van iets ongezonds?
Wil jij meer leren op het gebied van mindset en leefstijlverandering? Dan vertel je ik je daar graag meer over onder het genot van een bakje thee of koffie. Meld je hier aan voor een gratis wandelsessie. Samen bespreken we hoe ik jou het beste kan helpen om jouw doel te bereiken.
 
Met gezonde groetjes
Maud Bogers