Christmas Crunchy Chocolate Chip Cookies

25 personen

10 + 20 minuten

97 kcal

Wauw! Heb je zin in een lekker koekje? Een gezond eetpatroon = balans tussen gezond en ongezond. Deze koekjes vallen binnen de ‘gezonde’ proportie van een tussendoortje, maar helaas smaakt hij echt wel naar meer. Kun jij de verleiding aan om na 1 koekje de trommel dicht te doen en weg te leggen?

Durf jij de verleiding aan om na 1 koekje de trommel dicht te doen en weg te leggen?

Wat doe je als je zin hebt in een chocolade koekje, maar alleen gezonde meuk in huis hebt? Precies dan bak je ze zelf maar. In een eerdere blog ‘De gezonde chocolade muffin – de echte Lariekoek’ vertelde ik je dat niet altijd alles gezond hoeft te zijn.
Je mag ZEKER een keer wat ongezonds eten. Zolang het bewust is en je ervan kan genieten & dat je er natuurlijk geen 7 achter elkaar opeet. Ook al hebben deze koekjes minder dan 100 kcal. Toch zou ik het er gewoon bij 1 houden. Want deze koekjes, zijn puur voor de smaak, als je het doel hebt om af te vallen. Dus ENJOY van deze heeeeerlijke krokante chocolade suikervolle smaak bij je kopje koffie of glaasje melk.

Ingrediënten 25 koekjes

  • 200 gram volkoren meel
  • ½ theelepel baking soda
  • 1 snufje zout
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 100 ml olijfolie
  • 1 theelepel vanille-extract
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 3 el magere melk
  • 40 gram chocolate chipstukjes of pure chocolade (in stukjes)

Extra benodigdheden: Kom, keukenmachine, bakplaat, bakpapier, oven 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een grote kom de meel, baking soda en zout. Los in een andere kom de suiker op met de olijfolie en de vanille-extract.
Klop het ei los en voeg dan toe aan de olie-suikermassa. Giet de droge ingrediënten beetje bij beetje door de natte ingrediënten en meng goed door (eventueel met een keukenmachine). Voeg tot slot de melk toe.
Is de massa te dun, voeg iets meer meel toe. Is het iets te droog, voeg iets meer melk toe. Als alles goed gemengd is kun je de chocolade chip stukjes toevoegen en kneed met je hand een bal van het beslag. Rol uit tot een grote staaf. Snijd dit in de lengte door en dan in 13 partjes. Rol van elk partje een koekje met je handen en leg deze op een stuk bakpapier voor op de bakplaat.
Laat ongeveer 2 cm ruimte tussen de cookies. Bak de koekjes 12 minuten in de oven. Laat ze dan even afkoelen zodat de cookies stevig zijn en de chocolade weer stolt.
 
Dikke tip: Deze cookies zijn lekker krokant. Het geeft een heerlijke bite en is super simpel en snel gemaakt. Zin in een koekje maar niks in huis? Maak ze nu dus zelf. Zorg ervoor dat je wel tarwemeel pakt en geen tarwebloem. Als je dit recept maakt met tarwebloem, dan bevat het totale recept maar 10,9 gram vezels. Dus maar 0,4 gram vezels per koekje. Met de tarwemeel bevat het totaal 24,9 gram vezels, dus ongeveer 1 gram per koekje. Wat je ook doet, je kan altijd een iets gezondere variant verzinnen. 

Voedingswaarde per koekje (25 st):

Energie = 97,4 kcal
Koolhydraten = 11,7 gram
Eiwitten = 1,2 gram
Vetten = 4,9 gram
Vezels = 1,0 gram

Wil jij genieten zonder eetbuien?

Ik help je de balans te vinden tussen gezond & ongezond eten. Daarmee werken we aan het bereiken en behouden van jou streefgewicht. We duiken dieper in jouw eetpatroon en jouw eetgewoonten. Jij gaat jou leefstijl op zo’n manier veranderen, dat jij je nooit meer schuldig hoeft te voelen als  jij dat ene koekje hebt gegeten.
Wil jij graag van je eetbuien af? Plan hier een gratis belafspraak in om te bespreken hoe ik jou kan helpen.

Geniet (mindful) ervan.
Liefs Maud