Een makkelijke & snelle manier om heerlijke vegetarische burger te maken met kikkererwten

25 minuten

471 kcal

Het recept is voor 4 stuks, dus ideaal voor het hele gezin of een fijne mealprep voor jezelf. Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten en koolhydraten, hierdoor vullen de burgers als een bom. Eet de burger als lunch op een volkorenbroodje met een lekkere avocadoyoghurt-spread of bij het avondeten als vleesvervanger. Op welke manier ga jij deze vega-burger eten? 

Recept: Vega-kikkererwtenburgers

Ingrediënten voor 4 vega-kikkererwtenburger:
Voor de burgers:
- Blik kikkererwten (400 gram)
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 25 gram havermout
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl paprikapoeder
- Sap van halve citroen
- Peper en zout (naar smaak)
 
Voor het broodje + avocadosaus:
- 4 Mini Turks broodje / volkorenbrood
- 2 avocado’s
- 150 gram magere yoghurt
- Sap van halve citroen
- Peterselie
- Peper en zout naar smaak
- 600 gram groenten naar keuze, bijvoorbeeld: tomaat, komkommer, paprika en sla
 
Benodigdheden
- Keukenmachine of vork/lepel
- Koekenpan
- Kleine kom
 
Bereidingswijze
Maak eerst de burgers. Lek de kikkererwten uit en spoel deze vervolgens af. Maal de kikkererwten grof in een keukenmachine, of prak ze goed fijn met een vork of lepel. Hak de ui en de knoflook fijn. Doe in een kom de: havermout, ui, knoflook, de chilipoeder, komijnzaad, paprikapoeder en het sap van een halve citroen. Roer alles goed door elkaar en voeg de geprakte kikkererwten eraan toe. Meng het tot een samenhangend geheel. Split het in vieren en maak er 4 burgers van met je handen. Laat de burgers wat steviger worden door ze 10-15 minuten in de koelkast te leggen.
Verwarm eventueel de oven voor het brood of rooster je boterham. Maak dan de avocadosaus en snijd de groenten. Ontpit de avocado’s door ze door de lengte te snijden en de pit met een mes eruit te halen. Haal het groene vruchtvlees eruit meteen lepel en voeg het in een kom met de magere yoghurt. Meng alles met een mixer fijn en voeg de citroensap, peterselie en peper en zout naar smaak toe. Snijd de andere groenten die je ernaast wilt serveren.  
Doe de broodjes in de oven en bak als laatste de burgers in ongeveer 10 minuten goudbruin met 1 eetlepel olijfolie. Gooi ze halverwege eenmaal om.
Snijd het broodje doormidden, beleg met 2 eetlepels avocadosaus, de burger en overige groenten. Extra avocadosaus kun je serveren in de schil van de avocado met eventueel een extra citroenschijfje.
 
Tip: Je kunt de burgers ook invriezen en eten op een ander tijdstip. De avocadosaus kun je ook gebruiken voor over een salade.
 
Energie: 471 kcal
Koolhydraten: 64,2 gram
Eiwitten: 16,3 gram
Vet: 12,4 gram
Vezels: 11,1 gram
 
Verantwoorde groetjes,
Maud Bogers

 
COMING SOON
Receptenboek voor een totaal gezond dagmenu.
Achter de schermen wordt hard gewerkt, gekookt, bereid en gegeten. Binnenkort kun je een receptenboek verwachten met nog meer creaties.
De extra recepten zijn vooral voor het ontbijt, de tussendoortjes en de lunch. Met daarnaast nog vele tips voor bereidingswijzen en gezonde voeding.
Wil je op de hoogte blijven van onze producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.