Gezonde Kwarktaart

12 personen

30 minuten

105 kcal

Kwark, een makkelijke en gezonde keuze. Maar wist je dat je met kwark ook hele andere gezonde gerechten kunt maken? Wij maakten een simpel en overheerlijk recept voor een frisse kwarktaart. Wanneer ga jij deze taart op jouw feestje serveren? 

Ingrediënten 'Gezonde' Kwartaart bodem:

 • 100 gram havermout
 • 200 gram dadels
 • 1 theelepel kaneel
 • Eventueel 2 tl water toevoegen

Ingrediënten Koekjesbodem Kwartaart bodem:

 • 125 gram volkoren biscuitjes
 • 45 gram halvarine 

Ingrediënten Kwark laag:

 • 8 gelatineblaadjes (of 4 gram agar-agar + 200 ml water)
 • 250 gram (diepvries) frambozen
 • 800 gram magere kwark
 • Optioneel: 100 gram (verse) frambozen voor de servering 

Benodigdheden Gezonde Kwarktaart:

 • Springvorm (18/20 cm)
 • Bakpapier
 • Keukenmachine of blender
 • Kom
 • Steelpan

Bereidingswijze Gezonde Kwarktaart:

1. Gezonde bodem: Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Week de dadels in warm water. Doe de havermout in een keukenmachine of blender en maal fijn tot meel. Doe de meel in een kom en leg apart. Ontpit de dadels en snijd ze eventueel wat fijner voordat je ze toevoegt in de blender. Mocht het te stroef gaan kun je wat water toevoegen. Let op niet te veel. Zijn alle dadels gemalen, voeg dan de meel toe en meng tot een dikke deegachtige structuur. Kneed het mengsel tot een grote bal en plaats het op de bodem van de springvorm. Druk goed plat met de achterkant van een vochtige lepel. Zet de taartbodem een uurtje in de koelkast.
1. Minder gezonde bodem: Verkruimel de koekjes. Dit kun je makkelijk doen door ze in een plasticzak te doen en met een keukenroller erover te rollen tot alles is fijn gemalen. Doe de kruimels in een kom. Zet een steelpannetje op het vuur en laat de boter hierin smelten. Als het gesmolten is kun je de boter toevoegen aan de kruimels. Meng goed door elkaar. Verdeel de koekkruimels over de met bakpapier beklede bodem en druk de kruimels aan met de achterkant van een vochtige lepel. Zet de taartbodem een uurtje in de koelkast.
2. Kwark laag met gelatineblaadjes: Week de gelatineblaadjes voor 5 minuten in koud water en knijp ze daarna uit. Zet een steelpannetje op het vuur met 8 eetlepels water (1 eetlepel per gelatineblaadje) en de uitgeknepen gelatineblaadjes. Verwarm dit terwijl je goed blijft doorroeren tot de gelatineblaadjes volledig zijn opgelost. Haal de steelpan daarna van het vuur. Let op: de inhoud mag niet koken. Laat de gelatine een beetje afkoelen, maar pas op dat het niet gaat stollen. Pureer het fruit in een blender. Doe het fruit in een kom en voeg de kwark toe met de gelatine. Meng alles goed door elkaar tot een egale massa. Afsluitend doe je het kwarkmengsel op de bodem. Maak de bovenkant mooi glad met een spatel en laat het 3 uur in de koelkast.
2. Kwark laag met agar-agar: Meng 200ml water met de 4 gram agar-agar. Zet het op laag vuur op en breng het al roerende aan de kook. Als het kookt roer je voor 1 minuut continu door. Doe het vloeistof in een aparte kom en laat afkoelen. Pureer het (diepvriesfruit) in een blender. Meng het fruit met de kwark. Voeg de afgekoelde agar-agar mengsel toe en roer goed door. Afsluitend doe je het kwarkmengsel op de bodem. Maak de bovenkant mooi glad met een spatel en laat het 3 uur in de koelkast.
3. Servering: Wanneer de kwarktaart is opgestijfd kun je de kwarktaart nog beleggen met fruit. Snijd de kwarktaart in 12 stukken en eet smakelijk.
 
Bereiding opties: Je kunt verschillende bodems maken. Gezonde en ongezonde bodem. Maak de taart hoe jij ‘m graag wilt. De gezonde bodem in dit recept is een optie. Wil je liever een wat zoetere gezonde bodem, dan kun je ook spieken in het recept van de frambozen ijstaart. De bodem van dat recept past ook prima onder deze taart.
Variatie Fruit: Varieer ook met andere fruitsoorten. Een lekkere combinatie is mango. Gebruik 1,5 mango en voeg voor extra smaak het sap van een sinaasappel en het sap van ½ citroen toe. Voeg in dat mengsel nog wat sinaasappelrasp toe van de sinaasappel. Yum yum.
 
Voedingswaarde per punt gezonde bodem per punt (12 stuks):
Energie: 106 kcal
Koolhydraten: 15,3 gram
Eiwitten: 8,0 gram
Vet: 1,0 gram
Vezels: 1,6 gram
 
Voedingswaarde per punt Koekjes bodem per punt (12 stuks):
Energie: 105 kcal
Koolhydraten: 11,0 gram
Eiwitten: 7,2 gram
Vet: 3,2 gram
Vezels: 0,8 gram
 
Zie jij de verschillen in nutriënten van de bodems? En wat valt je op qua calorieën? Wat is dan gezond? Is gezond als je nutriënten gaat vergelijken of als je hoeveelheid kcal gaat vergelijken?
 
Voedingswaarde Gezonde bodem totaal
Energie: 750 kcal
Koolhydraten: 139,6 gram
Eiwitten: 19,1 gram
Vet: 9,4 gram
Vezels: 16,8 gram
 
Voedingswaarde Koekjesbodem totaal
Energie: 734 kcal
Koolhydraten: 88,6 gram
Eiwitten: 9,8 gram
Vet: 36,2 gram
Vezels: 6,9 gram