Hartige pannenkoek variaties

3 personen

45-60 minuten

zie recept kcal

Het beslag is voor 6 pannenkoeken, dus totaal 3 personen. De ingrediënten zijn per pannenkoek. De portiegrootte per persoon is twee pannenkoeken. Je kunt oneindig variëren met de ingrediënten, maar hier heb je een paar tips.

Ingrediënten basisrecept pannenkoeken:                   

  • 300 gram havermout
  • 300 ml halfvolle melk of sojamelk                                                               
  • 6 middelgrote eieren                                                      
  • 1 mespuntje zout                              

Ingrediënten pannenkoek spinazie en geitenkaas:                   

  • 20 gram ui
  • 100 gram spinazie                                                                            
  • 10 gram (1 blokje) zachte geitenkaas                                                          
  • 10 gram noten bijvoorbeeld: ongezouten amandelen of pijnboompitjes
  • Evt. kruiden: komijn en koriander
  • Klaargemaakt beslag pannenkoeken                                           
  • 1 eetlepel bak- en braadboter (1 voor het beleg en 1 voor de pannenkoek)

Ingrediënten pannenkoek zalm met roomkaas:

  • 50 gram prei
  • 50 gram champignons
  • 40 gram gerookte zalm
  • 10 gram Philadelphia light (bieslook)
  • opt. 5 gram kappertjes
  • Evt. kruiden: dille, Provençaalse kruiden of bieslook
  • Klaargemaakt beslag pannenkoeken
  • 1 eetlepel bak- en braadboter (1 voor het beleg en 1 voor de pannenkoek)

Ingrediënten pannenkoek met gerookte kip:

  • 50 gram paprika
  • 50 gram sperzieboontjes
  • 1 eetlepel (12 gram) mais
  • 40 gram gerookte kip
  • Evt. kruiden: paprikapoeder
  • Klaargemaakt beslag pannenkoeken
  • 1 eetlepel bak- en braadboter (1 voor het beleg en 1 voor de pannenkoek)

Bereidingswijze:

Het meeste werk van deze pannenkoeken is het snij en bakwerk, voordat je de pannenkoeken gaat maken. Bak/fruit eerst de groenten voor en houd ze warm. Wanneer het beleg van de pannenkoek staat te sudderen, kun je het beslag maken. De pannenkoeken kun je om en om bereiden en beleggen. Ook kun je alle pannenkoeken in een keer bakken en daarna één voor een beleggen. Hieronder staat per pannenkoek de bereiding

Doe de havermout, de eieren en het zout bij elkaar in een kom en voeg ongeveer 1/3 van de melk toe. Mix alle ingrediënten met een mixer totdat alles goed is gemengd. Voeg steeds kleine beetjes melk bij het mengsel tot het mengsel de juiste dikte is (dikte van yoghurt). Is het beslag nog te dik, voeg dan nog een beetje melk toe. Doe met een soeplepel het beslag in de pan. Het moet voldoende beslag zijn om te verdelen over de pan. Als de pannenkoek aan de bovenkant droog is, kun je hem omdraaien om zo beiden kanten gaar te laten worden. Als de pannenkoek goudbruin is hij klaar.

Pannenkoek met spinazie en geitenkaas: snij en fruit de ui, voeg vervolgens de spinazie toe en laat deze een beetje slinken op laag vuur (voeg zo nodig kruiden toe). Giet er overtollige vocht af en beleg je pannenkoek met de ui, spinazie en verdeel één blokje geitenkaas over de pannenkoek. Voeg eventueel nog pijnboompitjes toe.

Pannenkoek met zalm en prei: roerbak van te voren de prei en de champignons zodat deze al wat zachter zijn (voeg zo nodig kruiden toe). Besmeer een warme pannenkoek met de Philadelphia light en beleg de pannenkoek met de prei en champignos. Leg de plakjes zalm er op en voeg eventueel nog kappertjes toe.

Pannenkoek met gerookte kip en groenten: Kook 5 minuten de sperziebonen en roerbak ze daarna samen met de paprika en de mais (voeg zo nodig kruiden toe). Als de pannenkoek klaar is doe je de sperzieboontjes, paprika, mais en kip op de pannenkoek en dien de pannenkoek op.

Twee pannenkoeken per persoon is meer dan voldoende!

Voedingswaarde per persoon (1 niet belegde pannenkoek)

Energie =  276 kcal
Koolhydraten =  32,8 gram
Eiwitten =  14,3 gram
Vetten = 8,9 gram
Vezels = 3,7 gram

Voedingswaarde per persoon (spinazie/geitenkaas)

Energie =  404 kcal
Koolhydraten =  36,4 gram
Eiwitten =  21,5 gram
Vetten = 27,7 gram
Vezels = 6,8 gram

Voedingswaarde per persoon (zalm/prei) 

Energie =  475 kcal
Koolhydraten =  35,1 gram
Eiwitten =  25,9 gram
Vetten = 24,4 gram
Vezels = 5,9 gram

Voedingswaarde per persoon (gerookte kip/groente)

Energie =  468 kcal
Koolhydraten =  38,1 gram
Eiwitten =  28,4 gram
Vetten = 20,9 gram
Vezels = 7,1 gram