Maak jij deze fout als jij restjes over hebt?

Een verjaardag, een feestje, een borrel, een housewarming. Alle feesten waarbij je zelf trakteert en soms nog wat restjes overhoud. Een valkuil van veel cliënten: ze eten de restjes op…
Dit hoeft niet zo zeer te zijn bij feestjes. Het kan ook bij een gewone maaltijd, of bij een glas wijn die je hebt open getrokken. Wat doe je ermee als je wilt afvallen? In deze blog vind je dit tips om gezond met deze restjes om te gaan, niet alles op te eten en zeker niks weg te gooien.
De inspiratie en tips die je in deze blog leest zijn puur boerenwijsheden van de familie Bogers. Doe er wijs aan om ze in je oren te knopen en toe te passen in je eigen leefstijl. Ben jij benieuwd lees dan verder…

Nieuw basisprincipe voor een gebalanceerd eetpatroon:

Een stukje taart eten kan natuurlijk geen kwaad. Daarentegen, ik ben een voorstander. Geen verjaardag zonder taart. Maar is het een stukje of één stukje. Ken je die verjaardag nog waarbij er stukken taart over zijn? Die laatste stukken die zonde zijn om weg te gooien. Dus eet je ze zelf maar op. Dat stukje was dan weer net overbodig en levert extra energie. Om een gezond en gebalanceerd eetpatroon te creëren moet je grenzen bepalen. Ik adviseer mijn cliënten om regels te maken. Basisprincipes zorgen voor balans. Zoals bij verjaardag mag ik taart, maar dan wel één stukje.
Vind je het lastig om je zomaar neer te leggen bij dit nieuwe basisprincipe, dan heb je simpelweg redenen nodig om achter dat basisprincipe te staan. Hier twee voorbeelden van goede redenen van twee wijze mensen in mijn leven die gezond de oude jaartjes hebben behaald.  

  • Ons opa zei altijd: ‘Het hoeft niet op, al is het lekker’. Deze reden zou je veel overbodige kilocalorieën kunnen schelen.
  • Ons oma zegt altijd: ‘Van sund word je dik’. Waarmee ze bedoelt, alles wat je zonde vind om weg te gooien en opeet, word je dik. Als jouw doel afvallen en stabiel op gewicht blijven is, dan is dit dus ook een goede reden om te gebruiken om niet die laatste restjes op te eten.

Wat doe je dan met restjes die je over hebt?

Je hebt verschillende opties: Invriezen. Inmaken. Maak er wat nieuws van.
Taart? Slagroomtaart misschien niet, maar appeltaart de meeste vlaaien kun je wel invriezen. Haal ze een keer op een zondag uit om nog een keer te genieten van een lekker stukje taart.
Koekjes? Neem ze mee naar je werk en deel uit. Sommige kun je ook invriezen.
Avondeten? Vries het in en warm het later op.
Brood? Oud brood kun je roosteren en op eten of aan de eendjes geven.
Fruit? Maak er je eigen jam van.
Groente? Maak er soep van.
Wijn/bier? Maak er saus van voor over het avondeten.

[LET OP] Vergeet dit niet:

Ondanks dat je veel kunt met restjes is dit wel goed om even in je oren te knopen. Zien de restjes er echt niet meer smakelijk uit, komt er een rare niet frisse geur vanaf, of zie je duidelijk dat het rottingsproces start. Neem dan geen risico en gooi het wel weg. Twijfel je, neem geen risico.
Bewaar rauw vlees en rauw vis nooit maar bak het direct op. Als het bereid is kun je het eventueel invriezen. Let op, als je het uit de vriezer haalt en weer opwarmt, dan kun je het niet nogmaals in de vriezer doen.  

De meest veilige optie:

Bewaar allereerst je restjes goed in afgesloten bakjes en leg ze in de koelkast (wanneer afgekoeld). Doe vervolgens een goede daad om een ander er blij mee te maken. Geef je restjes weg aan anderen, dan weet je zeker dat jij ze niet op eet.
Wil je meer van deze Bogersspreuken als jouw nieuwe basisprincipes?
In het Leefstijl Verander Traject kijken we naar jouw principes en hoe deze een tandje gezonder kunnen. Deze nieuwe principes zorgen ervoor dat je afvalt en uiteindelijk stabiel op gewicht blijft.
Geïnteresseerd? Meld je dan hier aan voor een gratis wandelsessie.

Met gezonde groetjes
Maud Bogers