Ontdek hoe gemakkelijk je suiker kunt vervangen…

Leven zonder suiker is geen optie, een beetje minder kan wel...

Laten we voorop stellen dat wij geen fan zijn van koolhydraatarme diëten. Anti-zelfs. Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam en er is geen enkele reden om die uit je eetpatroon te verbannen. Haal je koolhydraten uit gezonde producten, zoals fruit, zuivel, brood, aardappelen en pasta. Probeer wel de suikers uit de suikerpot te verbannen. Of met de tip in deze blog te VERVANGEN. Het is wel zo leuk als je soms toch wat lekkers kunt nemen, zonder dat je daar de bonuscalorieën van binnen krijgt.
De ‘ongezonde’ suikers zijn dus de suikers uit de koek, snoep of gebak. Maar vergeet ook niet de frisdranken. Er is een duidelijk verband tussen het drinken van frisdrank, een grotere calorie-inname en een hoger lichaamsgewicht (1). Frisdrank is dus een NO GO. Tenzij je een light-variant kiest. Hierin zijn de suikers vervangen door een zoetstof.

Wat zijn de voordelen van minder suiker?

Suiker is een heel belangrijke factor in de calorie-inname en hiermee indirect op het lichaamsgewicht (2). Daarnaast zorgt een overdaad aan suiker voor gaatjes in je gebit. Het is bewezen dat het vervangen van suiker door suikervervangers op de korte termijn kan zorgen voor een lagere calorie-inname en een lager lichaamsgewicht. Op de lange termijn blijft het gewicht beter behouden wanneer suiker wordt vervangen door een suikeralternatief (3). Tijd om je de vervanging te introduceren: Stevia. Je hebt er vast wel eens van gehoord…

Lees hier meer over gezonde voeding

Lees dit voordat je Stevia afkeurt

Als je een zoetekauw bent is Stevia een ideale oplossing voor een gezonder voedingspatroon. Stevia komt van een plantje dat zijn oorsprong vindt in Zuid-Amerika. De smaak is 200-300x zoeter dan normale suiker, je hebt dus veel minder Stevia nodig voor dezelfde zoetheid. Het voordeel van Stevia: het bevat geen calorieën. Stevia is bewezen effectief bij het verliezen van lichaamsgewicht wanneer dit als suikervervanger wordt gebruikt. Het helpt bij het controleren van de bloedsuikerspiegel bij diabeten en helpt bij het afvallen (4).

Maak je niet dik om E-nummers

Ja, deze zoetstof is een E-nummer. In Nederland betekent de E-nummer dat het een goedgekeurde, veilige zoetstof is die bij normaal gebruik geen probleem voor de gezondheid vormt (5). Met de nadruk op normaal gebruik. Om over deze aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid heen te gaan zou je meer dan 3 liter light-frisdrank met Stevia per dag moeten drinken (5).
Stevia is in 2011 voor het eerst geïntroduceerd in Europa. Momenteel wordt het al volop toegepast in allerlei voedingsmiddelen. Maak eens een rondje in de supermarkt en je zult ongetwijfeld frisdranken tegen komen waarin Stevia een groot deel van of zelfs geheel de suiker van het betreffende product vervangt. Denk aan Coca-Cola Life, Pepsi Next en Slimpie siroop. Is het je daarnaast al eens opgevallen hoeveel zoetstoffen in het suikerschap gebruik maken van Stevia? In deze producten zitten vaak nog wel calorieën omdat Stevia maar een deel van de suiker vervangt. Wel bevatten deze producten dus minder calorieën dan normale suikerproducten.

Meer informatie & inspiratie

Hoe kun je Stevia gebruiken om te bakken?

Je kunt Stevia niet met normale suiker 1:1 vervangen. Qua massa heeft Stevia veel minder volume en daarbij is de smaak veel zoeter. Stevia kan dus nog niet echt worden gebruikt als vervanging van suiker in recepten die je thuis kunt maken. Of toch wel…

Heb jij hét alternatief voor bruine basterdsuiker al ontdekt?
Er is nu ook Stevia Brown. Deze Stevia bakt als bruine suiker, maar bevat bijna geen calorieën. Onlangs heb ik deze bruine basterdsuiker met Stevia van Greensweet gekocht. Het belooft dezelfde bakeigenschappen te hebben als bruine basterdsuiker. Ik heb het getest. Mijn conclusie: Wat een super product. Je kunt de suiker praktisch 1:1 vervangen met normale bruine basterdsuiker. Iets minder kan ook, omdat Stevia zoeter van smaak is.

Stevia Brown van Greensweet is een topper in de keuken

Je kunt het in alle baksels doen en kunt er zelfs karamelsaus mee maken. Voor 400 gram betaal je €9,95. Je kunt meteen aan de slag met het bakken van deze lekkere & gezondere appelcake.

Recept voor Appelcake met steviasuiker:
Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzende meel
  • 30 gram Greensweet Stevia Brown
  • 175 gram halvarine
  • 3 eieren
  • 85 ml magere volle melk
  • 3 appels in stukjes gesneden met een snufje kaneel

Bereidingswijze: Meng de bloem en Stevia Brown. Klop de eieren los en doe de melk en (gesmolten) boter erbij. Voeg dit toe aan de bloem met de Stevia Brown. Roer alles goed door tot je een glad deeg hebt. Giet een laagje beslag in de cakevorm, afgewisseld met een laagje appel (bestrooid met kaneel).  Bak de cake 60 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C . Eet smakelijk! 

 

Ben jij er klaar om jouw streefgewicht te bereiken en te blijven genieten van lekker eten?

Download GRATIS ons ‘Di-Eet-Alles-Startpakket’. Leer de 5 simpele basisprincipes die je helpen om van afvallen een feest te maken & ontvang gratis een voorbeelddagmenu met recepten om te blijven genieten.

Download hier gratis
image image

Wil je nu beginnen of later? Bij vragen mag je altijd bellen.