Recept: Banaan-Appel-Havermout-Cake

45 minuten

109 kcal

Moet er altijd getrakteerd worden op een feestje. Nee. Is het lekker als dat wel gebeurd? Ja! Is het extra top als het ook gezond is? Jazeker. In deze blog vind je en gezonde variant van een appelcake. Het is maar net wat je jouw gasten aanbiedt. Geef jij ze ook de gezonde keuze?

Mensen kiezen vaker liever voor een gezonde keuze op een feestje

Steeds meer zie ik het om me heen, want ja ik ga naar veel verjaardagen en feestje. Een gezonde keuze voor mensen die geen slagroomtaart willen. Maar een gezondere variant. Het is totaal niet erg om te kiezen voor een lekker stuk slagroomtaart. Maar heb je toevallig de dag ervoor al een feestje gehad, dan is een gezonde optie nooit vervelend toch?
Biedt jouw gasten op jouw feestje ook een keer een gezonde optie. Naast de gezonde snacks die je op tafel kunt zetten kun je dat nu ook met cake doen. Laat me weten wat je gasten ervan vonden. Ik garandeer je dat ze jouw optie waarderen.

Banaan-Appel-Havermout-Cake

Ingrediënten:

  • 50 gram rozijnen
  • 2 theelepels olijfolie (om de bakvorm in te vetten)
  • 150 gram ontpitte dadels
  • 50 gram ongezouten cashewnoten (of andere noten)
  • 2 bananen
  • 120 gram havermout
  • 1 ei
  • 1 theelepel baking soda
  • 3 appels, zacht zure
  • Kaneel (naar smaak)
  • 2 eetlepels chocolade nibs (stukjes chocolade)

Benodigdheden:

  • Bakvorm
  • Bakpapier
  • Keukenpapier
  • Keukenmachine of kom en staafmixer

Bereidingswijze:

Zet de rozijnen in de week door ze 30 minuten in warm water te leggen. Verwarm de over voor op 180 graden. Doe de bodem van de bakvorm bedekken met bakpapier en vet de zijkanten en de bodem van de bakvorm in met olijfolie. Doe de theelepels olijfolie op een stukje keukenrol en wrijf alles uit over de bakvorm.
Week de dadels 10 minuten en snijd ze daarna in vieren. Snijd ondertussen de noten fijn met een keukenmachine en voeg als ze wat fijner zijn de bananen toe. Voeg daarbij de dadels en de havermout en laat mengen tot een egale massa. Dan kun je het ei en de baking soda toevoegen aan het mengsel. Laat het nog even een halve minuut doormengen en je beslag is af.
Schil de appels en snijd in kleine stukjes, voeg ze later samen met de geweekte rozijnen en breng op smaak met kaneel. Voeg nog de chocolade nibs toe en je vulling is af. Schud de vulling door het banaanhavermoutmengsel en zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
Schep het beslag in de bakvorm en strijk het glad met de achterkant van een lepel. Doe de cake in de voorverwarmde oven en zet een wekker voor 30 minuten.
Check na 30 minuten met een satéprikker of je cake klaar. Dat doe je door in de cake te prikken. Komt de satéprikker er schoon uit, dan weet je dat de cake klaar is.
Laat de cake eerst afkoelen voordat je ‘m aansnijd. Je kunt de cake makkelijk in de koelkast bewaren en als je wilt kun je jouw stukjes ook nog invriezen.
Probeer de cake in stukjes van 15-16 stuks te snijden. Dan heb je een gezonde portie voor een tussendoortje.

Voedingswaarde per stuk (±50 gram)

Energie = 109 kcal
Koolhydraten = 12,2 gram
Eiwitten = 2,4 gram
Vetten = 3,3 gram
Vezels = 1,9 gram

Voor meer vezels kun je het zelf eventueel proberen door tarwezemelen te gebruiken. Zelf durf ik niet te zeggen wat dit doet met de structuur als je het vervangt door havermout. Helaas nog geen tijd gehad om dit uit te proberen. Mocht je het proberen, laat het me weten. Vervang je namelijk 120 gram havermout voor 120 gram tarwezemelen, dan verhoog je het vezelgehalte, waardoor een portie van 50 gram 4,6 gram vezels bevat. De moeite waard dus om te proberen.

COMING SOON

Receptenboek voor een totaal gezond dagmenu.

Achter de schermen wordt hard gewerkt, gekookt, bereid en gegeten. Binnenkort kun je een receptenboek verwachten met nog meer creaties.
De extra recepten zijn vooral voor het ontbijt, de tussendoortjes en de lunch. Met daarnaast nog vele tips voor bereidingswijzen en gezonde voeding.
Wil je op de hoogte blijven van onze producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.