[RECEPT] Gebakken havermoutcake als ontbijt

4 personen

10-50 minuten

272 kcal

Je dag start je pas top met deze zelfgebakken havermoutcake. Hieronder de mega-aangekleede versie van een super creatieve cliënt. Er kunnen natuurlijk ook onderdelen uit of vervangen worden. De hoofdingrediënten zijn: melk + havermout + banaan + kaneel. Laat het lekker smaken!

Recept: Gebakken Havermoutcake als ontbijt

Ingrediënten (4 porties)

  • 250 ml magere melk
  • 135 g havermout (havervlokken)
  • 165g banaan (geprakt)
  • 100g appel (in kleine stukjes gesneden)
  • 50g dadels (gedroogd)
  • 40g frambozen
  • 80g blauwe bessen
  • flinke snuf kaneel
  • bakpoeder ca. 1 theelepel
  • ½ theelepel vanille extract
  • 15g gedroogde geraspte kokos

Benodigdheden

  • Beslagkom
  • Cakevorm

Bereidingswijze
Verwarm de (hete lucht)oven voor op 180 graden. Prak de banaan fijn met een vork, snij de appel in kleine stukjes. Snijd de dadels in kleine stukjes (of gebruik onze knip tip hieronder). 
Doe de melk in een beslagkom en voeg de havermout toe, roer even goed door. Voeg de andere ingrediënten toe en roer weer goed door. Vet een cakeblik in met een beetje olijfolie en strijk uit met een stukje keukenrol. Giet het bakmengsel erin. Zet het cakeblik in het midden van de oven voor ca. 40 min. Een cakeblik is genoeg voor 4 à 5 keer lekker ontbijten.
Bewaar de gebakken havermout in een luchtdichte bak in de koelkast. Blijft zo'n 4 a 5 dagen goed in ieder geval. Invriezen kan denk ik ook, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Maar laat het je niet stoppen om te proberen.
De gebakken havermout is warm het lekkerst. Zet 'm 's ochtends even een minuut in de magnetron op 900 watt en smullen maar! Naast je havermoutcreatie kun je ook nog een schaaltje yoghurt/kwark nemen voor meer vulling en extra eiwitten.
 
Knip-tip: Dadels snijden is soms veel werk, voor als ze hard zijn. Leg ze eventueel eerst in een bak met lauwwarm water en snijd ze. OF knip ze. Het gaat veel sneller en gemakkelijker. Probeer het eens.
Pureer-tip: Je kunt het fruit ook pureren en verwerken door de kwark als je naturel kwark neemt. Ook kun je variëren met andere smaken, zoals vanille kwark. Varieer met fruit voor een andere smaak.

Voedingswaarde per portie
Energie: 272 kcal
Koolhydraten: 28,7 gram
Eiwitten: 7,3 gram
Vet: 4,4 gram
Vezels: 6,5 gram
 
Verantwoorde groetjes,
Ester van Lierop + Maud Bogers
 
COMING SOON
Receptenboek voor een totaal gezond dagmenu. Achter de schermen wordt hard gewerkt, gekookt, bereid en gegeten. Binnenkort kun je een receptenboek verwachten met nog meer creaties. De extra recepten zijn vooral voor het ontbijt, de tussendoortjes en de lunch. Met daarnaast nog vele tips voor bereidingswijzen en gezonde voeding. Wil je op de hoogte blijven van onze producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.