[RECEPT] Ontbijttaart

Recept: Ontbijttaartjes

Ingrediënten (voor 4 bodems, 2 personen)

  • 80 gram havermout
  • 2 eieren
  • 1 kinderbanaan
  • Verse citroenrasp van 1 citroen
  • 1 tl vanillearoma
  • 2 tl bakpoeder

Extra beleg:

  • 50 gram fruit, zoals aardbeien, blauwe bessen, peer, kakifruit, mandarijn etc.
  • 3 eetlepels magere kwark (of extra)

Benodigdheden:

  • Keukenmachine of staafmixer
  • Kom
  • Muffinvormpjes (papier of siliconen cup cake vorm)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en mix alles door elkaar tot een luchtig beslag. Dat kun je doen met een keukenmachine of een staafmixer.
Vet daarna de vormpjes voor de bodem in, of gebruik bakpapier. Verdeel het beslag over 4 vormpjes en bak 25 minuten in de oven.

Maak hem lekker door:
- Voeg 1 of meer smaakmakers toe, dus een theelepel kaneel, koekkruiden, vanillepoeder/aroma of cacaopoeder.
- Voeg fruit toe aan het bodembeslag, zoals appel, peer, blauwe bes, kakifruit, mandarijn etc.
- Voeg 10 gram lijnzaad in plaats van 10 gram havermout toe, voor een bite.
- Voeg wat amandelschaafsel, gemalen kokos, pompoenpitten en/of zonnebloempitten voor smaak/bite toe
- Vervang de havermout eventueel door meel. Denk aan kokosmail, tarwemeel, amandelmeel, teffmeel, boekweitmeel of speltmeel.
Extra vulling ontbijt: omdat dit recept relatief gezien weinig zuivel bevat in vergelijking met een ander zuivelontbijt, kun je het beste nog een extra schaaltje yoghurt of kwark ernaast eten.

Wist je dat alleen de bodem ook als tussendoortje kunt nemen? Je vindt de voedingswaarden hieronder.

Voedingswaarde per portie
1 portie zijn 2 bodems + 50 gram fruit en 150 gram magere kwark
Energie: 404 kcal
Koolhydraten: 54,1 gram
Eiwitten: 24,8 gram
Vet: 8,1 gram
Vezels: 4,7 gram
 
Voedingswaarde per bodem
Zonder topping
Energie: 141,5 kcal
Koolhydraten: 18,9 gram
Eiwitten: 6,0 gram
Vet: 3,8 gram
Vezels: 1,9 gram
 
Verantwoorde groetjes,
Annemieke Wulffraat & Maud Bogers