Waar ben je bang voor?

Heb jij je dat ooit afgevraagd? Waarschijnlijk niet… Hieronder lees je het verhaal van een van mijn cliënten. 

Janneke, 48 jaar, een super toffe vrouw, maar helemaal in haarzelf gekropen en blijft daardoor dagenlang binnen. Ze komt nog buiten om boodschappen te doen en ergens op visite te gaan bij vrienden, maar laat het liefst niks van haarzelf zien. ZONDE! Ze zet een masker op wanneer ze bij anderen in de buurt is. Thuis voelt ze zich ongelukkig, onzeker, onwaardig, niet goed genoeg en een mislukking. De troost van al dit verdriet vindt ze in eten en heeft het er liever met niemand over.

Een negatieve spiraal die rond en rond blijft gaan en die Janneke niet zelfstandig wist te doorbreken. Maar waar is ze bang voor?

Deze vraag stel ik zo vaak aan mijn cliënten!

Mijn cliënten zijn bang, ze hebben weinig zelfvertrouwen en blijven maar twijfelen. Ja… nee… maar… En het eindresultaat, dat is er vaak niet.
Ze willen zo graag dat het anders was en dat er een verandering komt. Ze kunnen hun voornemens niet volhouden en geven weer op. Ze blijven achter met nog minder zelfvertrouwen, waardoor ze hun doelen weer niet bereiken en steeds minder weten hoe ze het nog moeten oplossen. 

Janneke kwam niet uit die negatieve spiraal, hoe kwam dat toch?

Die vraag hield Janneke bezig en ze kwam er zelf niet meer uit waarna ze gelukkig professionele hulp zocht. Ze wilde een spiegel, iemand om haar emoties te delen en een plekje te geven, zodat ze met haar overgewicht aan de slag kon gaan. Ze zocht een luisterend oor met een zorgzame blik voor persoonlijke ontwikkeling, structuur, plezier en aandacht. Ze nam contact met mij op en we zijn samen gestart om erachter te komen wat haar tegenhield om een gezonde leefstijl te realiseren.

Het feit dat Janneke overgewicht had niet direct veroorzaakt door haar emotionele eetgedrag, maar door dat stemmetje in haar hoofd. Dat stemmetje dat zegt dat ze niet goed genoeg is. En Janneke die elke keer naar die stem luistert…

Waar was Janneke nu bang voor?

Waarom kwam ze niet uit die negatieve spiraal? Ze was bang voor haar eigen gedachten. Elke gedachte leidt tot een bepaald gevoel, wat leidt tot een bepaalde actie, wat weer leidt tot een bepaald resultaat. Janneke’s resultaat was een ongelukkige leefstijl. Ze was bang en bleef naar haar gedachten luisteren en ging er elke dag maar weer mee akkoord.

Veel andere cliënten ervaren hetzelfde proces. Ga zelf eens na hoe snel jij akkoord gaat met je eigen gedachten. Hoe vaak laat angst je tegenhouden om stappen te nemen? Hoe vaak daag jij jezelf uit om je over die angst heen te zetten? Waarschijnlijk niet zo vaak he…  Logisch het is jouw comfortzone.

Dit moest echt veranderen… en gelukkig vond Janneke dat ook!

Samen zijn we op zoek geweest naar haar emoties en gedragingen die haar aanzetten tot eten. Na enkele sessies werd het ook Janneke zélf duidelijk dat het haar eigen gedachten waren! Hier moest ze alleen wel zelf achter komen, anders werd ze hier zelf niet bewust van en had ze mij toch niet geloofd. Dat moment van bewustzijn gaf haar een idee. Ze wilde elke keer wat positiefs zeggen tegen haarzelf als ze iets negatiefs dacht. Ze is een ‘positieve gedachten dagboek’ gaan bijhouden. Hierin schrijft Janneke nu dagelijks haar positieve gedachten op, wanneer haar negatieve gedachten haar onderuit proberen te halen.

Janneke wordt nu al een aantal maanden door mij gecoacht. Samen hebben we al veel verschillende gedachten besproken en laten deze leiden naar een nieuw gewenst resultaat, zonder eetbuien. Een resultaat welke haar beter in haar vel laat voelen, waardoor ze het voedingsadvies onder de knie heeft en met een gezond eetpatroon dagelijks meer energie krijgt! 

Herken jij, jezelf in Janneke en heb je hier ook behoefte aan? Boek dan een Gratis 1-op-1 Wandelsessie en voor je het weet bespreken we samen jouw gedachten en maken we een start om jouw gedachten weer met een positieve high five weg te slaan!