Wie wil er nog meer smullen van deze gezonde pompoen-speculaas-cheesecake met 60 gram groenten per punt?

10 personen

bereidingstijd: 30 minuten en oven en afkoeltijd= 120 minuten minuten

125 kcal

Ben jij een cheesecake liefhebber? Zoek niet verder naar een gezonde variant. Dit recept geeft je de vezels, eiwitten en groenten die een ander stukje taart je niet zal geven. Benieuwd? Bekijk hier het recept...

Natuurlijk blijft een cheesecake, een cheesecake. Maar deze variatie bevat:

  • meer vezels dan 1 appel
  • evenveel eiwit als een goed stuk vlees
  • geen gluten
  • evenveel kilocalorieën als een gezond tussendoortje
  • alle geuren, kleuren en smaken waar een gezonde taart meestal ophoudt...

Genoeg om weg van te dromen. Klaar om aan de slag te gaan?

Recept: Pompoen-speculaas-cheesecake

Ingrediënten (10 taartpunten):

  • 600 gram pompoenpuree (flespompoen)
  • 40 gram kokosmeel
  • 40 gram havermout
  • 100 gram eiwitpoeder (smaak naar keuze, ik gebruikte vanille)
  • 5 keer het eiwit van een kippenei
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel olijfolie
  • 600 gram magere kwark, naturel
  • 1 ei, rauw
  • Zoetstof naar smaak

Benodigdheden:

  • Oven
  • Groentedunschiller
  • Staafmixer
  • Beslagmixer
  • Springvorm
  • Bakpapier
  • Keukenpapier
  • lepel

Bereidingswijze:

Verwarm als eerste de oven voor op 225°C.
Voor dit recept heb je twee opties. Je kunt de pompoenstukjes uit het vriesvak kopen of je kunt een flespompoen kopen en die zelf nog in stukjes snijden. Om de pompoenpuree te maken, moet je het volgende doen wanneer je de flespompoen uit de schappen koopt:
Schil de flespompoen met een groentedunschiller en snijd het binnenste (de draden en zaden) eruit met een mesje. Snijd de pompoen in stukjes. Hoe kleiner de stukjes hoe sneller de puree klaar is. Zet een pan met water op, wanneer het water kookt voeg je de pompoen hieraan toe. Laat dit 20 minuten koken zodat de pompoenblokjes zacht worden. Giet vervolgens het water uit de pan. Nu de pompoenblokjes zacht zijn kun je ze fijn malen met een staafmixer. Voilà: Pompoenpuree.

Koop je de pompoen uit het vriesvak, dan staat vaak de bereiding op de doos. Je kunt de pompoen stomen door de pompoenblokjes in een kom te doen met een laagje water. Doe dit vervolgens in de magnetron voor ongeveer 4 minuten.

Tip: Zet een schaaltje in de koelkast waar je de gepureerde pompoen in kunt scheppen, op deze manier koelt het sneller af.

Als de pompoenpuree klaar is ga je eerst aan de slag met de bodem. Voeg daarvoor de kokosmeel, de havermout, 40 gram eiwitpoeder (van de 100 gram), het eiwit van 2 (van de 5) eieren en 1 theelepel (van de 2) speculaaskruiden bij elkaar in een kom en meng dit goed door een beslagmixer op de middelste stand. Klopt dit 2 minuten door tot je een glad mengsel hebt.

Voeg vervolgens 100 gram pompoenpuree toe. Meng dit tot een klontvrij beslag. Bekleed nu de onderkant van de springvorm met bakpapier en vet de randen in door 1 theelepel olijfolie op een vel keukenpapier te doen en dit uit te smeren. Doe het bodemmengsel in de springvorm en druk lichtjes aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem voor 13 minuten in het midden van de oven.

Als de bodem uit de oven is ga je aan de slag met de vulling. Draai de oventemperatuur terug naar 150°C.

Meng de rest van de pompoenpuree (500 gram) samen met de kwark, het ei en de eiwitten (overige 3) tot een egaal beslag. Voeg vervolgens de rest van de eiwitpoeder (60 gram) met de theelepel speculaaskruiden toe en roer goed door. Als je het beslag wat zoeter wilt hebben, voeg dan wat zoetstof naar keuze toe.

Verdeel de vulling gelijkmatig in de springvorm over de bodem. Bak de cheesecake ongeveer 60 minuten in de oven. Zet daarna de oven uit en laat de taart nogmaals 60 minuten in de oven staan. Houd hiervoor de deur van de oven gesloten. Daarna kun je de cheesecake uit de oven halen en verder laten afkoelen.

Je kunt de taart in 10 stukken snijden. Je hebt dan de keuze om ze uit te delen, op te eten of in de koelkast/vriezer te stoppen. 

Voedingswaarde per stuk (1/10e)
Energie = 125 kcal
Koolhydraten = 7,6 gram
Eiwitten = 17,3 gram
Vetten = 1,8 gram
Vezels = 2,7 gram

Verantwoorde groetjes
Richelle,
Diëtist in opleiding bij Goed gevoed & Goed getraind

COMING SOON 

Receptenboek voor een totaal gezond dagmenu.
Achter de schermen wordt hard gewerkt, gekookt, bereid en gegeten. Binnenkort kun je een receptenboek verwachten met nog meer creaties.
De extra recepten zijn vooral voor het ontbijt, de tussendoortjes en de lunch. Met daarnaast nog vele tips voor bereidingswijzen en gezonde voeding.
Wil je op de hoogte blijven van onze producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.