Wist jij dit al over DE-koffie?

Wist jij dit al over DE-koffie?

Laatst was ik op de Open dag van Douwe Egberts. GE-WEL-DIG.
Het was zo interessant dat ik het graag met je wil delen.
De mensen die in Utrecht wonen, weten de Douwe Egberts snel te vinden door op de geur van de koffie af te gaan. De vestiging van de koffiebranderie is ook snel herkenbaar aan de branderij toren met het grote DE logo. Uit deze toren komt 1x in de ‘zoveel’ tijd een grote witte wolk met een heerlijke koffie lucht.

Waar ik het meest verstelt van stond was dit weetje:
Maar 1x in de ‘zoveel’ tijd komt er rook uit de toren. Dat is dan ook de keer dat je de koffie geur extra sterk ruikt. Maar wat is het dan? Het is warme lucht die afkomt van de roostering van de bonen. Dat gebeurt dus maar 1x in de ‘zoveel’ tijd, afhankelijk van de verwerking/levering van de bonen. Hier nog meer weetjes en tips over Douwe Egberts en de koffie…

Wist je dat…

...Douwe Egberts een opvolging is van de kruidenierswinkel De Witte Os in Joure (Friesland)?
De naam Douwe Egberts is verwarrend omdat de vader van Douwe Egberts, Egbert Douwes is. Na het overnemen van de zaak en het overlijden van de vrouw van Douwe Egberts heette de zaak: Firma van de Weduwe Douwe Egberts. Om het nog verwarrender te maken. Het bedrijf gebruikt nu Douwe Egberts als naam voor de koffie en Jacobs Douwe Egberts als bedrijf.

...de productielocatie van de koffie in Utrecht is geopend in 1919?
Sinds 1929 zijn de koffiebranderij, expeditie en kantoren zijn verhuisd naar de ‘merwekade, hoek Vleutensevaart’. JDE heeft een kantoor en de koffiebranderij in Utrecht, een thee-en koffiefabriek in Joure en nog een hoofdkantoor in Amsterdam. 

...op het kantoor bij DE ze als aankleding koffieplanten hebben?
Met een simpele boon je kun je heel makkelijke je eigen kamerplant maken. Of koffieboom laten bloeien (foto links).

...het bereidingsproces in 5 verschillende fases is verwerkt? Voor de geïnteresseerde staan hier weetjes over de 5 fases.

Fase 1 – Ontvangst groene koffie:
De koffie komt aan in bulkwagens (28.000 kilo) of containers (21.000 kilo) en na ontvangst worden ze direct geschoond. De bonen worden daarna opgeslagen in de silocellen waar ruimte is voor ca. 1 miljoen kilo bonen. WOW!

Fase 2 – Roostering koffiebonen:
De koffiebranderij heeft 5 branders en roosteren de koffie in batches van 300-700 kilo. Een brander verwarmt de inkomende lucht tussen de 500-600°C om een roostertemperatuur tussen 150-250°C te krijgen. De roosttijd is tussen 4,5-9 minuten. De lucht die via de toren wordt afgevoerd is dus ook schone lucht. De lucht van gebrande koffiebonen. Daarom ruikt Utrecht dus zo lekker. Hmmm…
Maar wist je ook dat ze kunnen mixen met verschillende koffiebonen? Ze gebruiken 5 verschillende bonen (dacht ik, niet 100%) om te melangeren om de beste koffie blend te krijgen. Als één boonsoort minder geroosterd wordt blijft de smaak vrijwel altijd gelijk.

Fase 3 – Malen:
In Utrecht staan 5 Vacuüm molens, 5 kleine Senseo molens en 2 grote Senseo molens. Het maalproces bestaat uit 2 stappen. Stap 1 is het breken van de boon en stap 2 is het fijnmalen tot de juiste maalgrofte. De gemalen koffie moet tussen 40 minuten en 7 uur ontgassen om het gas, dat is ontstaan in de boon tijdens het roosteren, te laten ontsnappen.

Fase 4 – Vacuüm:
Er zijn 8 verpakkingslijnen die vacuüm verpakkingen maken. Deze lijnen maken 250, 500 en 1000 gram verpakkingen voor met name de Nederlandse, Franse, Duitse en Belgische markt. Per jaar maken ze meer dan 100 miljoen pakken vacuüm koffie. Wist je dat onze onderburen een andere (wat flauwere) smaak lekker vinden? De maling van de Belgische koffie is dus anders dan de Nederlandse koffie. Ook de koffie in Frankrijk smaakt weer anders.

Fase 4 – Senseo:
De eerste Senseo koffiepads zijn in 2001 in Utrecht geproduceerd. Ondertussen zijn er 11 lijnen die Senseo pads maken. Senseo pads zijn verkrijgbaar in ongeveer 25 verschillende koffieblends en in zakformaten tussen de 16 en 60 pads. Per jaar maken ze meer dan 4 miljard pads. Elke pad wordt gecontroleerd door een high speed camera op kwaliteit. (Heel spectaculair om te zien!)

Fase 5 – Logistiek:
Het palletiseren gaat enorm snel met de 6 palletisers en 1 robot palletiser. De Senseoproducten zijn in ca. 90 seconden gepalletiseerd. Er is ruimte om ongeveer 1000 pallets te plaatsen in het magazijn. De 120 volle vrachtwagen vertrekken per week met de koffie naar de klant.(1)

Koffieadvies:

Drink minimaal 1,5 liter water per dag. Drink daarnaast maximaal 4 kopjes gefilterde koffie per dag en vul extra vocht aan met water of thee zonder suiker. (2)
Drinkt jij veel koffie en voel jij je toch altijd moe? Dan kijk ik graag samen met jou hoe we jouw leefstijl kunnen verbeteren en je vermoeidheidsklachten kunnen verminderen. Plan hier een gratis wandelsessie in, zodat we samen kunnen bespreken hoe ik je kan helpen.

Al genietend van de koffie geur, wens ik je nog een fijne dag.
Groetjes,
Maud Bogers

 

Bronnen:

1. Jacobs Douwe  Egberts (2017). Informatieboek Open Dag 08-10-17.

2. Voedingscentrum. Koffie. Geraadpleegd op 10-11-2017  https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koffie.aspx