Zelfgemaakte Gezonde Tzatziki Dip

2 personen

15 minuten

74 kcal

Zoek je een gezonde dip en ben je een knoflook fan? Je vind hier de gezonde variant van de Griekse yoghurtsaus Tzatziki. Je kunt deze saus serveren als dip bij brood of als saus bij bijvoorbeeld vlees of aardappelen. Maar ook super lekker bij een barbecue.

Ingrediënten Zelfgemaakte Gezonde Tzatziki Dip:

  • Voor de tzatziki
  • 200 ml Magere kwark
  • ½ komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ el dille (gedroogd)
  • ½ tl munt (gedroogd)
  • ½ limoen (alleen het sap)
  • gemalen zwarte peper
  • snufje zout

Benodigdheden voor de tzatziki dip:

  • 1 zeef of fijn vergiet
  • 1 grove rasp
  • 1 knoflookpers
  • 1 mengkom
  • 1 snijplank

Bereidingswijze Zelfgemaakte Gezonde Tzatziki Dip:

0. Tzatziki: Voor een optimale smaak kun je de tzatziki het beste een avond van te voren maken en in de koelkast zetten. Hierdoor trekken de smaken beter in de tzatziki en is het eindresultaat het beste.
1. Maak de tzatziki: Was de komkommer of schil de komkommer als je de schil niet zo lekker vind. Snijd het kontje er af en rasp de komkommer (grove reepjes) boven een zeef of fijne vergiet. Laat de komkommer goed uitlekken. Om dit te versnellen kun na een kwartiertje met een vork of de bolle kant van een soeplepel de komkommerreepjes tegen de wand van het vergiet of de zeef aandrukken om het grootste vocht eruit te drukken. Doe terwijl de komkommer aan het uitlekken is, de kwark voor de tzatziki in een mengkom, en knijp 3 á 4 teentjes knoflook boven de kwark uit. Voeg vervolgens de olijfolie toe. Strooi de gedroogde dille en munt uit over het mengsel.
Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe (denk om de pitjes) en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het geheel tot een mooie massa. Voeg naar smaak zout en peper toe. Met de peper mag je best royaal zijn, maar pas op met zout.
2. Servering: Serveer de tzatziki samen met de frietjes en falafel op een schaal met eventueel een stukje citroen. Of heerlijk bij een barbecue. Het recept voor de falafel kun je vinden in het receptenboek Soepen & Diner onder: Falafelaardappelspiesjes met frisse groente salade.

Voedingswaarde per persoon:
Energie = 74 kcal
Koolhydraten = 7,0 gram
Eiwitten = 9,2 gram
Vetten = 0,6 gram
Vezels = 0,6 gram

Genieten van meer gezonde recepten?

Mis je ooit inspiratie in de keuken? Sta je in de supermarkt en weet je niet wat lekker is bij elkaar? Wat is nu écht een gezonde maaltijd? Met het receptenboek Soepen & Diner kun je blijven variëren door alle handige tips & tricks, naast alle recepten.
Verbaas jezelf in de keuken, want met dit boek kun je elke dag jouw bordje als een echte kok beleggen. En ook nog eens gezond.
Meer dan 85 makkelijke recepten die iedereen op tafel kan krijgen. Een gezond voedingspatroon ontwikkelen, dat start in de keuken. 
Bestel hier direct jouw exemplaar.