Hartige pannenkoek variaties

Afvallen met feestelijke recepten

Pannenkoeken zijn een feest. Kun je ze ook nog eens gezond maken, dan is het dubbel feest! Het beslag is voor 6 pannenkoeken, dus totaal 3 personen. De ingrediënten zijn per pannenkoek. De portiegrootte per persoon is twee pannenkoeken. Je kunt oneindig variëren met de ingrediënten, maar hier heb je een paar variaties. Geniet ervan!

Meer inspiratie? Download dan gratis ons startpakket met een voorbeelddagmenu, recepten en tips om van afvallen een feest te maken.

Download nu
image

Ingrediënten basisrecept pannenkoeken: 

  • 300 gram havermout
  • 300 ml halfvolle melk of sojamelk
  • 6 middelgrote eieren
  • 1 mespuntje zout

Ingrediënten pannenkoek spinazie en geitenkaas: 

  • 20 gram ui
  • 100 gram spinazie
  • 10 gram (1 blokje) zachte geitenkaas
  • 10 gram noten bijvoorbeeld: ongezouten amandelen of pijnboompitjes
  • Evt. kruiden: komijn en koriander
  • Klaargemaakt beslag pannenkoeken
  • 1 eetlepel bak- en braadboter (1 voor het beleg en 1 voor de pannenkoek)

Ingrediënten pannenkoek zalm met roomkaas:

  • 50 gram prei
  • 50 gram champignons
  • 40 gram gerookte zalm
  • 10 gram Philadelphia light (bieslook)
  • opt. 5 gram kappertjes
  • Evt. kruiden: dille, Provençaalse kruiden of bieslook
  • Klaargemaakt beslag pannenkoeken
  • 1 eetlepel bak- en braadboter (1 voor het beleg en 1 voor de pannenkoek)

Ingrediënten pannenkoek met gerookte kip:

  • 50 gram paprika
  • 50 gram sperzieboontjes
  • 1 eetlepel (12 gram) mais
  • 40 gram gerookte kip
  • Evt. kruiden: paprikapoeder
  • Klaargemaakt beslag pannenkoeken
  • 1 eetlepel bak- en braadboter (1 voor het beleg en 1 voor de pannenkoek)

Bereidingswijze Hartige pannenkoeken:

Het meeste werk van deze pannenkoeken is het snij en bakwerk, voordat je de pannenkoeken gaat maken. Bak/fruit eerst de groenten voor en houd ze warm. Wanneer het beleg van de pannenkoek staat te sudderen, kun je het beslag maken. De pannenkoeken kun je om en om bereiden en beleggen. Ook kun je alle pannenkoeken in een keer bakken en daarna één voor een beleggen. Hieronder staat per pannenkoek de bereiding

Doe de havermout, de eieren en het zout bij elkaar in een kom en voeg ongeveer 1/3 van de melk toe. Mix alle ingrediënten met een mixer totdat alles goed is gemengd. Voeg steeds kleine beetjes melk bij het mengsel tot het mengsel de juiste dikte is (dikte van yoghurt). Is het beslag nog te dik, voeg dan nog een beetje melk toe. Doe met een soeplepel het beslag in de pan. Het moet voldoende beslag zijn om te verdelen over de pan. Als de pannenkoek aan de bovenkant droog is, kun je hem omdraaien om zo beiden kanten gaar te laten worden. Als de pannenkoek goudbruin is hij klaar.

Pannenkoek met spinazie en geitenkaas: snij en fruit de ui, voeg vervolgens de spinazie toe en laat deze een beetje slinken op laag vuur (voeg zo nodig kruiden toe). Giet er overtollige vocht af en beleg je pannenkoek met de ui, spinazie en verdeel één blokje geitenkaas over de pannenkoek. Voeg eventueel nog pijnboompitjes toe.

Pannenkoek met zalm en prei: roerbak van te voren de prei en de champignons zodat deze al wat zachter zijn (voeg zo nodig kruiden toe). Besmeer een warme pannenkoek met de Philadelphia light en beleg de pannenkoek met de prei en champignos. Leg de plakjes zalm er op en voeg eventueel nog kappertjes toe.

Pannenkoek met gerookte kip en groenten: Kook 5 minuten de sperziebonen en roerbak ze daarna samen met de paprika en de mais (voeg zo nodig kruiden toe). Als de pannenkoek klaar is doe je de sperzieboontjes, paprika, mais en kip op de pannenkoek en dien de pannenkoek op.

Twee pannenkoeken per persoon is meer dan voldoende!

Doe mij maar meer recepten!
image image image

Afvallen met meer gezonde recepten?

Mis je ooit inspiratie in de keuken? Sta je in de supermarkt en weet je niet wat lekker is bij elkaar? Wat is nu écht een gezonde maaltijd? Met het receptenboek Soepen & Diner kun je blijven variëren door alle handige tips & tricks, naast alle recepten. Verbaas jezelf in de keuken, want met dit boek kun je elke dag jouw bordje als een echte kok beleggen. En ook nog eens gezond. Meer dan 85 makkelijke recepten die iedereen op tafel kan krijgen. Een gezond voedingspatroon ontwikkelen, dat start in de keuken. Bestel via onderstaande knop direct jouw exemplaar.

Doe mij maar meer recepten!
image

Voedingswaarde per persoon
(1 niet belegde pannenkoek)

Energie =  276 kcal 
Koolhydraten =  32,8 gram 
Eiwitten =  14,3 gram 
Vetten = 8,9 gram 
Vezels = 3,7 gram

Voedingswaarde per persoon (spinazie/geitenkaas)

Energie =  404 kcal 
Koolhydraten =  36,4 gram 
Eiwitten =  21,5 gram 
Vetten = 27,7 gram 
Vezels = 6,8 gram

Lees hier meer over hoe je gezond kunt afvallen

Voedingswaarde per persoon (zalm/prei):

Energie =  475 kcal 
Koolhydraten =  35,1 gram 
Eiwitten =  25,9 gram 
Vetten = 24,4 gram 
Vezels = 5,9 gram

Voedingswaarde per persoon (gerookte kip/groente)

Energie =  468 kcal 
Koolhydraten =  38,1 gram 
Eiwitten =  28,4 gram 
Vetten = 20,9 gram 
Vezels = 7,1 gram

Van afvallen een feest maken?